Wijngaarden op Sicilië

Siciliaanse wijnen

Siciliaanse wijnen

Siciliaanse wijnen

Siciliaanse wijnen

Siciliaanse wijnen

Siciliaanse wijnen

Bij een lekker Siciliaans gerecht hoort uiteraard een heerlijke, Siciliaanse wijn! Op deze pagina vind je informatie over de geschiedenis van de Siciliaanse wijnen. Daarnaast hebben we enkele Siciliaanse kwaliteitswijnen voor je op een rij gezet.

Siciliaanse wijnen

Bij een lekker Siciliaans gerecht hoort uiteraard een heerlijke, Siciliaanse wijn! Op deze pagina vind je informatie over de geschiedenis van de Siciliaanse wijnen. Daarnaast hebben we enkele Siciliaanse kwaliteitswijnen voor je op een rij gezet.

Nog enkele maanden in de Siciliaanse zon en deze druiven kunnen worden geperst.

De geschiedenis van de Siciliaanse wijnen

De wijnbouw werd ongeveer 4000 jaar geleden op Sicilië geïntroduceerd. Naast wijn, zijn olijfolie en graan er altijd de belangrijkste landbouwproducten geweest. In de 19e eeuw nam de wijnproductie behoorlijk toe met wijnen in de Marsalastreek en gemengde wijnen uit andere provincies, waar met name in Noord-Italië veel vraag naar was. De wijnbouw werd rond 1880 echter bijna volledig vernietigd door de fylloxera (druifluis). Door de kruising met een Amerikaanse wijnrank, ontstond een variant die resistent is tegen de druifluis en aan het begin van de 20e eeuw begon de wijnbouw al weer te floreren.

Tot aan de jaren ’60 van de vorige eeuw stond Sicilië met name bekend om de likeurwijnen uit Marsala, maar in de jaren ’70 kwamen er steeds meer goede witte wijnen van het eiland, zoals de Regaleali bianco, de Nozze d’oro Tasca, de Feudo dei fiori en de Colomba Platino. In de jaren ’80 was er een sterke ontwikkeling van rode wijnen die eerst in houten vaten en vervolgens in de fles werden gerijpt, zoals de Duca Enrico van het wijnhuis Corvo. Rond het jaar 2000 werd de rode wijn die van de regionale druivensoort Nero d’Avola is gemaakt erg populair.

In de laatste 10 jaar zijn er steeds meer Siciliaanse wijnproducenten bijgekomen, die zich richten op de productie van Siciliaanse wijnen van hoge kwaliteit. Er zijn inmiddels 22 DOC (Denominazione di Origine Controllata, een officiële aanduiding die een bepaalde kwaliteit garandeert) en 1 DOCG, de Cerasuolo di Vittoria. Voor de in 1992 ingevoerde wijnkwalificatie DOCG, Denominazione di Origine Controllata e Garantita, gelden nog hogere kwaliteitseisen.

In de wijnkelder van Cantine Florio in Marsala

Kwaliteitswijnen

We hebben enkele Siciliaanse kwaliteitswijnen voor je op een rij gezet. Indien je meer over deze en andere goede Siciliaanse wijnen wilt lezen, kun je op de links naar de Engelstalige websites van de betreffende wijnproducenten klikken.

Alessandro di Camporeale

Azienda vinicola Alessandro di Camporeale is een familiebedrijfje, dat in het begin van de 20e eeuw is opgericht. Het bevindt zich in Camporeale en maakt onderdeel uit van DOC Monreale. Met name in de zomer organiseert deze Siciliaanse wijnproducent leuke evenementen, zoals een filmvoorstelling in de openlucht in combinatie met een maaltijd en wijnproeverij.

Tijdens het Concours Mondiale du Bruxelles in 2015 wonnen de Siciliaanse wijnen van Alessandro di Camporeale diverse medailles: 1 gouden en 4 zilveren!

Bezoek de website

Wijn: Druivensoort:
Kaid (wit) Sauvignon blanc
Benedè (wit) Catarratto
Il Donnatà (rood) Nero d’avola
Kaid (rood) Syrah
Alessandro di Camporeale

Gorghi Tondi

Wijnproducent Gorghi Tondi maakt ook onderdeel uit van DOC Marsala. Het bedrijf bevindt zich in het WNF natuurreservaat “Lago Preola & Gorghi Tondi”, vlakbij Mazara del Vallo. De wijnproducent heeft zijn naam ontleend aan een van de twee meren van het natuurgebied, Gorghi Tondi.

Bezoek de website

Wijn: Druivensoort:
Il Bianco Rajah (wit) Zibbibbo
Kheire (wit) Grillo
Coste a Preola (rood) Nero d’Avola en Syrah
Tenuta Gorghi Tondi

Fondo Antico

Azienda vinicola Fondo Antico verbouwt al zo’n 100 jaar druiven, maar is pas in 1995 begonnen met het bottelen van hun eigen wijnen. De laatste jaren richt de wijnproducent zich met name op van oorsprong Siciliaanse druivensoorten.

Bezoek de website

Wijn: Druivensoort:
Grillo parlante (wit) Grillo
Versi bianco (wit) Grecanico, Inzolia, Grillo
Canto (rood) Nero d’Avola
De Versi bianco van Fondo Antico

Antonello Cassarà
De familie Cassarà verbouwt al meer dan drie generaties lang druiven in Alcamo. In 2007 kwam de droom van Antonello, de huidige eigenaar van Antonello Cassarà, uit en kwamen de eerste gebottelde Cassarà wijnen op de markt. En niet zonder succes! Ondanks het feit dat de wijnproducent relatief jong is, hebben de wijnen van Antonello Cassarà namelijk al diverse prijzen gewonnen, zoals: lees meer

 

Jacaranda 2008 (Chardonnay): Gouden medaille Concours Mondial de Bruxelles 2009 (*)
Kilim Rosso 2007 (Cabernet Sauvignon en Merlot): Grote Gouden Medaille Concours Mondial de Bruxelles 2010 (*) Kilim Bianco 2007 (Chardonnay): Gouden medaille Concours Mondial de Bruxelles 2008 (*)

(*) Het Concours Mondial de Bruxelles werd opgericht in 1994 en is in de loop der jaren één van de beste wedstrijden ter wereld geworden met meer dan 6000 wijnen en gedistilleerde dranken uit de hele wereld in competitie. De jury van het Concours Mondial is volledig samengesteld uit de grootste internationale professionals van wijn en oenologen.

Antonello Cassarà verbouwt druiven in het heuvelachtige landschap in en om Alcamo. Een team van experts gebruikt de jarenlange ervaring en de nieuwste wijntechnieken om van deze druiven de heerlijkste kwaliteitswijnen te maken.

Bezoek de website

Wijn: Druivensoort:
Kilim (wit) Chardonnay
Jacaranda (wit) Sauvignon blanc en Grillo
Kilim (rood) Cabernet Sauvignon en Merlot
Prijswinnende wijnen van wijnproducent Antonello Cassarà

Baglio del Cristo di Campobello di Licata
Het familiebedrijf Baglio del Cristo di Campobello di Licata heeft in het heuvelachtige gebied in de buurt van de Valle dei Templi in Agrigento wijngaarden op 230 – 270 meter boven zeeniveau. De combinatie van kennis, dedicatie en liefde voor de wijn van de eigenaren levert wijnen van zeer hoge kwaliteit op. De namen van hun wijnen worden voornamelijk ontleend aan het Siciliaanse dialect.

Bezoek de website

Wijn: Druivensoort:
Lalùci (wit) Grillo Igp Sicilia b
Lu patri (rood) Nero d’Avola Igp Sicilia

 Lalùci is Siciliaans voor “La luce“, wat “het licht” betekent. Lu patri is Siciliaans voor “il padre” en betekent “de vader”.

De Laluci van Baglio del Cristo di Campobello di Licata
Chat met ons