De Siciliaanse keuken

De Siciliaanse keuken

De Siciliaanse keuken

De Siciliaanse keuken

De Siciliaanse keuken

De Siciliaanse keuken is misschien niet zo bekend als de Toscaanse keuken, maar is minstens even goed! Je kunt op veel plaatsen op dit zonnige eiland genieten van de heerlijkste gerechten, fantastisch ijs, mierzoete dolci, streetfood, hartige snacks, pizza’s en de Siciliaanse sfincione, voortreffelijke wijnen en lekker streekproducten.

We hebben enkele lekkernijen van de Siciliaanse keuken voor je op een rijtje gezet. Ten eerste de “snacks”:

De Siciliaanse keuken

De Siciliaanse keuken is misschien niet zo bekend als de Toscaanse keuken, maar is minstens even goed! Je kunt op veel plaatsen op dit zonnige eiland genieten van de heerlijkste gerechten, fantastisch ijs, mierzoete dolci, streetfood, hartige snacks, pizza’s en de Siciliaanse sfincione, voortreffelijke wijnen en lekker streekproducten.

We hebben enkele lekkernijen van de Siciliaanse keuken voor je op een rijtje gezet. Ten eerste de “snacks”:

Genieten van de Siciliaanse keuken in een echte agriturismo

De arancina

De arancina, letterlijk sinaasappeltje, is een beroemde Siciliaanse lekkernij. Deze flinke rijstbal gevuld met kaas en ham of vlees en groente, kom je in iedere Siciliaanse snackbar tegen. Een van de lekkerste arancine vind je in bar Grazia in Alcamo (Corso VI Aprile), vlakbij Balestrate en Castellammare del Golfo.

Pane e panelle

Panelle zijn dunne gefrituurde deegplakjes gemaakt van kikkererwtenmeel die met brood worden geserveerd. Deze snack wordt soms al ’s ochtends vroeg door de plaatselijke bevolking gegeten.

Pane con la milza

Pane con la milza is brood met lever of milt, typisch Palermitaans en heeft een wat zoutige smaak. Ook al kun je dit op veel plaatsen kopen, de Pane con la milza uit Palermo vinden velen (met name de Palermitanen…) toch de lekkerste.

De sfincione

De sfincione moet niet worden verward met de pizza, ook al worden voor beide gerechten vergelijkbare ingrediënten gebruikt. De bodem van de sfincione, een luchtige broodlaag (focaccia), wordt bedekt met een mengsel van tomaten, ansjovis, kaas (caciocavallo), uien, olie, oregano en paneermeel. Je kunt deze heerlijke snack zowel koud als warm eten.

Een van de bekendste Siciliaanse snacks, de arancina

De Siciliaanse keuken bestaat natuurlijk uit meer dan alleen snacks! Enkele bekende en minder bekende gerechten:

Pasta con le sarde

Dit is verreweg het beroemdste en meest gewaardeerde gerecht op Sicilië. Het is pasta met sardines en venkel en in Palermo ook vaak met tomatensaus, pijnboompitten en krenten. In Catania worden de sardines vaak vervangen door de ansjovis en noemen ze het pasta cche masculini (masculini betekent ansjovis in het Catanese dialect).

Caponata

De caponata is een vegetarisch gerecht, gemaakt van gefrituurde groente (in het bijzonder aubergine en paprika) gemengd met olijven, kappertjes en selderie, en heeft een zoetzure smaak. Dit wordt vaak gegeten als antipasto, ofwel als een soort voorgerecht.

Sarde a beccafico

Dit traditionele gerecht uit Palermo bestaat uit gepaneerde, gebakken en gevulde sardines. De vulling bestaat o.a. uit gebakken broodkruim, pijnboompitten, kaneel, druiven, rozijnen en ansjovis. Dit moet je absoluut een keer gegeten hebben.

Bistecca alla palermitana

Eén van de beroemdste gerechten van de Siciliaanse keuken. Het Palermitaanse biefstukje is eerst door een kruidig paneermeel gehaald en vervolgens op een heet rooster gegrild. Lekker met citroensap!

De lijst van heerlijke gerechten is eigenlijk eindeloos, dus we zullen geen poging doen ze allemaal te noemen. Er zit dan ook niets anders op dan vaak ons zonnige eiland te bezoeken, zodat je ze allemaal kunt proeven!

Caponata met verse basilicum

Enkele typische dolci (zoete lekkernijen) van de Siciliaanse keuken die je volgens ons zou moeten proeven:

De cannolo

Deze echte calorieënbom werd vroeger alleen tijdens carnaval gemaakt en is inmiddels uitgegroeid tot een van de bekendste Siciliaanse dolci (verzamelnaam voor de diverse desserts en zoete kleine gebakjes, taartjes en koekjes). Net als Siciliaanse cassata komen de cannoli waarschijnlijk uit de tijd van de Arabische overheersing. Ze bestaan uit een gefrituurde, opgerolde koek gevuld met zoete ricotta (gemaakt van geitenmelk) en soms gekonfijte vruchten en stukjes chocola. Het is het contrast tussen de zachte, bijna vloeibare vulling en de krokante, heerlijk ruikende opgerolde koek dat cannolo zo lekker maakt. Voor degenen die minder trek hebben, is er ook de cannolicchio, een kleine versie van de cannolo.

De cassata

Ook een lekkernij die je absoluut moet hebben geproefd! Deze geglazuurde taart met cakelaagjes bereid met o.a. zoete ricotta, suiker en gekonfijte vruchten, kent diverse varianten. Zo wordt de cassata soms ook nog voorzien van een laagje amandelspijs en is hij in bepaalde delen van het eiland minder zoet. De zoetste cassata is die uit Palermo en deze is, volgens de Palermitanen, ook de lekkerste van Sicilië!

Brioche con gelato

Het ijs zelf (gelato) is natuurlijk niet typisch Siciliaans, maar de combinatie met een zoet broodje (brioche) kom je hier vaker tegen dan in de rest van Italië. Een broodje ijs? Jazeker! Het klinkt misschien vreemd, maar als je dit eenmaal geproefd hebt, wil je waarschijnlijk nooit meer een hoorntje… Daarnaast is het ijs hier van uitstekende kwaliteit, want het wordt bereid met vers fruit (en andere verse ingrediënten) en dat heeft door het warme klimaat een erg zoete smaak. Er zijn letterlijk honderden verschillende soorten ijs, van “normaal” vruchtenijs tot ijs met pistachenoten, chocolade-ijs met spaanse peper, sette veli (zeven lagen van diverse soorten chocola), het cassata-ijs en ga zo maar door. Let wel op dat je je ijsje koopt bij een gelateria artigiana of een goede bar. Daar maken ze het verse ijs namelijk zelf.

La granita

De basis granita wordt gemaakt van water (gemalen ijs), suiker en citroen en is een heerlijke dorstlesser. Er zijn talrijke varianten op de granita met citroen. Zo is er de granita met diverse soorten vers fruit, zoals perzik of peer, de granita met amandelen, met chocola, met pistachenoten en ga zo maar door. Op het plein voor het Teatro Massimo in Palermo stond altijd een oud mannetje granita te verkopen. Hij was in de loop der jaren met duizenden toeristen op de foto gegaan en velen van hen hadden hem de foto opgestuurd, die hij vervolgens trots op zijn granitakarretje had opgeplakt. De verkoop van granita is nu in handen van een familielid, maar de foto’s van de oude granitaverkoper sieren nog steeds de kar.

Le cassatelle

Cassatelle zijn met zoete ricotta gevulde dolci van deeg, bestrooid met poedersuiker. De vorm van de cassatella doet denken aan een kleine calzone, de bekende opgevouwen pizza. In een bar in Castellammare del Golfo maken ze de heerlijkste cassatelle.

De cannolo is een echte calorieënbom
Chat met ons