Fietsen op Sicilië

Fietsen op Sicilië

Het heuvel- en bergachtige landschap op Sicilië is ideaal voor sportieve fietsers! Vanuit de kustplaatsjes Balestrate, Castellammare del Golfo en Trappeto kun je dan ook de mooiste fietstochten maken. Het mooie weer zorgt er daarnaast voor dat je bijna elke maand van het jaar kunt fietsen op Sicilië.

Op deze pagina vind je naast diverse fietstips informatie over het huren van racefietsen en mountainbikes, het fietsen met een lokale gids en real life video’s voor de Tacx.

Klik hier voor diverse fietsroutes op Sicilië.

Fietsen op Sicilië

Het heuvel- en bergachtige landschap op Sicilië is ideaal voor sportieve fietsers! Vanuit de kustplaatsjes Balestrate, Castellammare del Golfo en Trappeto kun je dan ook de mooiste fietstochten maken. Het mooie weer zorgt er daarnaast voor dat je bijna elke maand van het jaar kunt fietsen op Sicilië.

Op deze pagina vind je naast diverse fietstips informatie over het huren van racefietsen en mountainbikes, het fietsen met een lokale gids en real life video’s voor de Tacx.

Klik hier voor diverse fietsroutes op Sicilië.

Op de fiets in de buurt van het kustplaatsje Trappeto

Fietshuur

Of je nu op een mountainbike, een racefiets, e-bike of een hybride fiets de diverse heuvels en bergen in de omgeving wilt gaan bedwingen, wij kunnen de fietshuur voor je regelen. We werken samen met Eurobici in Partinico die over diverse kwaliteitsfietsen beschikt, zoals carbon racefietsen van Ridley en Focus en MTBs van Ghost en Focus. Om ervoor te zorgen dat je zo comfortabel mogelijk kunt fietsen op Sicilië, zal de fiets bij het ophalen ervan zo goed mogelijk op jouw lichaamsbouw worden afgesteld.

Vraag hier een prjisopgave aan voor fietshuur op Sicilië.

Een Ridley Orion in de Borgo delle Olive

Racefietstochten met een gids

Indien je het leuk vindt om met iemand te fietsen die het gebied goed kent, kunnen we voor jou een lokale (Nederlands of Engels sprekende) gids regelen. Deze zal dan samen met jou een route uitstippelen (minimaal 50 en maximaal 150 km, maximaal 2000 hoogtemeters). Er wordt gestart bij Eurobici in Partinico of bij benzinestation Eni in Balestrate.

Klik hier voor enkele voorbeelden van tochten die je met een gids kunt maken.

Indien je met een van de lokale gidsen een fietstocht maakt, kun je gratis een Polar bottle en een Castelli Leggero vest testen. De kosten voor een fietsrit met een racefietsgids bedragen 25 euro per uur, met een minimum van 75 euro.

MTB tochten met een gids
We organiseren in samenwerking met Sikania MTB uit Palermo, MTB tochten met Engels sprekende gidsen. Je kunt met hen mooie ritten maken in het gebied van de Golfo di Castellammare, maar ook in en rond Palermo, bijvoorbeeld naar de Monte Pellegrino. Hier heb je een prachtig uitzicht op zee en op de stad Palermo.

De kosten voor een tocht met gids hangen af van de gekozen route. Voor de kortste route (5 uur) rekent de gids 80 euro. Als je diverse tochten met de gids wilt maken, kan er een korting worden verleend. Als je graag op Sicilië wilt fietsen, maar niet de mogelijkheid hebt om je eigen mountainbike mee te nemen, kun je via ons een fiets huren.

Maak een tocht met een lokale fietstocht
Gastenboek fietsen met een gids

“In november met aan aantal lokale fietsers naar Palermo gefietst. Een tocht met leuke klimmetjes en een fraai uitzicht vanaf de berg bij Palermo! Bedankt voor de mooie rit en doe Giuseppe van de fietswinkel de hartelijke groeten. Ciao, Marc Verbeek”


“Bedankt voor het regelen van de fietsen en voor de leuke ritten samen. Vooral het gebied bij Segesta vonden we erg mooi. We zijn zeker van plan om snel weer terug te gaan naar jullie mooie eiland en dan willen we natuurlijk weer wat tochten maken! Groetjes van Bart en Sandra (App. del Barone)”


“Graag bedank ik, ook namens Jolien, voor jullie attente gastvrijheid tijdens deze zeer geslaagde vakantie op jullie eiland. Onze fietstocht was wat mij betreft één van de hoogtepunten. Ik ga bij mijn fietsvrienden reklame voor jou/jullie maken. Met vriendelijke groet. Ben”


“De fietstocht was geweldig, dank je! Groeten, Ron”


“Hartelijk dank voor de gezelligheid en de mooie route. Het klimmen in de buurt van Scopello was pittig, maar het gebied is prachtig! Graag tot een volgende keer op Sicilië! Groeten, Hans”

Real life video’s voor de Tacx

(Nog) niet naar Sicilië en toch op dit mooie eiland fietsen? Dat kan! In juni 2013 hebben we samen met Jaap Wagenvoort opnamen gemaakt voor een aantal Real Life Video’s die je voor je Tacx kunt gebruiken.

We hebben opnames gemaakt in Alcamo, in de buurt van Segesta en op de weg naar het middeleeuwse plaatsje Erice. Is het buiten slecht weer? Fiets dan een van onze mooie, zonnige routes op je Tacx:

Filmen op de Monte Bonifato voor de Bosco d'Alcamo RLV

Sicily - Erice

Een prachtige rit naar het middeleeuwse plaatsje Erice, op 750 meter boven zeeniveau, langs het archeologische park van Segesta en het Garibaldi monument bij Pianto Romano.

Lengte: 69 kilometer
Aantal hoogtemeters: 1500

Bekijk de trailer en bestel hier deze zonnige RLV!

RLV - Tocht naar het middeleeuwse plaatsje Erice

Sicily - Bosco d'Alcamo

Met een lengte van 18,6 kilometer is dit de kortste RLV van de drie. Rijd vanuit het dal de Monte Bonifato naar het plaatsje Alcamo. Vanuit dit plaatsje klim je vervolgens naar de Bosco d’Alcamo op 739 meter boven zeeniveau.

Lengte: 18,6 kilometer
Aantal hoogtemeters: 750

Bekijk de trailer en bestel hier deze zonnige RLV!

RLV - Tocht naar de Bosco d'Alcamo op de Monte Bonifato

Sicily - Don Bici

Volg fietsgids Don Bici en rijd vanuit het kustplaatsje Balestrate in de richting van Terrasini. Daar neem jij de leiding over en rijd je naar Carini, waar je aan de Carini klim kunt beginnen (ca. 450 hoogtemeters). Halverwege de klim kun je Don Bici weer volgen. Hij leidt je vervolgens in de afdaling via het plaatsje Montelepre naar Partinico. Daar kun je aan een pittige klim beginnen: via Borgetto rijd je naar het sanctuarium van Romitello, waar je heel even de benen stil kunt houden voordat je doorfietst naar de antenne die zich op zo’n 1000 meter boven zeeniveau bevindt. Het gemiddelde stijgingspercentage van de laatste 3 kilometers is meer dan 10%… In bocca al lupo!

Lengte: 70 kilometer
Aantal hoogtemeters: 1600

Bekijk de trailer en bestel hier deze zonnige RLV!

RLV - Maak een tocht met fietsgids Don Bici

Fietstips

We hebben een paar fietstips voor je op een rijtje gezet.

Fietstip 1: Polar bottles

De temperaturen kunnen hier op Sicilië behoorlijk oplopen. In de meeste bidons wordt het water dan ook al snel lauw. Met een Polar bottle blijft het water echter geruime tijd (3-4 uur) heerlijk koel!

Indien je met een van de lokale gidsen een fietstocht maakt, kun je van ons Polar bottles lenen, zodat je deze bidons gratis kunt testen.

Vul de Polar bottle voor ca. 80% en leg deze de avond voor het fietsen in de vriezer. Haal de bidon een uur voor vertrek uit het vriesvak, als je minder dan 50 kilometer gaat fietsen. Indien je een langere fietstocht gaat maken, kun je de Polar bottle tot vlak voor het vertrek in de vriezer laten liggen.

Een Polar Bottle in de Borgo delle Olive

Fietstip 2: Veiligheid

Fietsen op Sicilië is zeker niet onveilig, maar een paar goede veiligheidstips kunnen natuurlijk nooit kwaad:

  • Er zijn geen fietspaden op Sicilië, maar de Siciliaanse weggebruikers zijn gewend aan fietsers op de weg. Rijd echter niet te dicht langs de berm, maar neem de ruimte, zodat automobilisten je goed en ruim van tevoren kunnen zien.
  • Draag altijd een helm (dit behoeft uiteraard geen verdere uitleg). NB Als je met een van de fietsgidsen wilt fietsen op Sicilië, dan is het dragen van een fietshelm sowieso verplicht.
  • Indien je alleen gaat fietsen, neem dan een (geplastificeerd) kaartje met je naam en contactgegevens mee. Je kunt hierop ook onze telefoonnummers vermelden. Het is ook handig om aan je reisgenoten door te geven welke fietsroute je gaat rijden of je Livetrack op je Garmin aan te zetten. Hier vind je diverse fietsroutes.
  • In het voor- en naseizoen wordt het hier eerder donker dan in Nederland en België. Indien je later op de dag gaat fietsen, trek dan reflecterende kleding aan en zorg voor goede fietsverlichting.
Op de ICE key kun je naast je contactgegevens belangrijke medische informatie opslaan

Fietstip 3: Fietskleding

Indien je in de zomermaanden op Sicilië gaat fietsen, houd dan rekening met de hoge temperaturen. Neem daarom goede, luchtige fietskleding mee. Verder kun je met een bandana onder je helm letterlijk het hoofd koel houden.

In de maanden mei en oktober is het handig om een windvest mee te nemen. Een dergelijk vest weegt weinig en houd je tijdens de diverse afdalingen warm. Indien je met een van de lokale gidsen een fietstocht maakt, kun je gratis een Castelli Leggero of Sottile vest testen.

Test een Castelli Leggero of Sottile vest

Fietstip 4: Fietsonderhoud en kleine reparaties

Het is altijd handig om kleine reparaties zelf te kunnen uitvoeren. Wil je graag weten hoe je dit moet aanpakken, kijk dan op de website van MadeGood. Hier vind je tientallen video’s over fietsonderhoud en het uitvoeren van eenvoudige reparaties. Onder de (Engels gesproken) video’s staat verder nog eens stap voor stap beschreven wat je moet doen.

Op de website van Madegood staan handige video’s over fietsonderhoud en het uitvoeren van eenvoudige reparaties.

Fietstip 5: Neem je fiets mee op reis

Wat als je graag op je eigen fiets op Sicilie wilt fietsen? Geen probleem! De meeste luchtvaartmaatschappijen kunnen fietsen transporteren. Fietsen worden echter in het ruim vervoerd, dus zorg er wel voor dat je (race)fiets goed is ingepakt. Het Italiaanse Scicon heeft transporttassen en fietskoffers waarin fietsen veilig kunnen worden vervoerd. Bekijk deze video en zie hoe een racefiets in een Scicon tas kan worden ingepakt.

Bezoek de website van Scicon

Met een Scicon fietstas komt je fiets veilig aan op Sicilië

Fietstip 6: Don Bici blog

Op de blog van Don Bici vind je honderden foto’s van de omgeving, tips en diverse fietsroutes, zowel voor racefietsers als voor mountainbikers.

Met een Scicon fietstas komt je fiets veilig aan op Sicilië
Chat met ons