Agenda

Carnaval op Sicilië

Agenda

Het internationale vliegerfestival

Agenda

Carnaval op Sicilië

Agenda

Het internationale vliegerfestival

Agenda van de festiviteiten op Sicilië

Het hele jaar door zijn er festiviteiten op Sicilië. Leuk om te bezoeken zijn de zogenaamde sagre. Dit zijn dorpsfeesten die meestal in het teken staan van een typisch lokaal product, zoals de cannolo (zoete Siciliaanse lekkernij), de olijfolie, ricotta (een soort kaas), de truffel, enz. Tijdens deze sagre is er volop gelegenheid deze producten te proeven. De feesten worden vaak opgeluisterd met Siciliaanse volksmuziek en dans. We hebben hieronder per maand aangegeven welke feesten je o.a. kunt verwachten.

Wil je direct de festiviteiten in een bepaalde maand zien, klik dan op een van de volgende links:

januarifebruarimaartaprilmeijunijuliaugustusseptemberoktobernovemberdecember

Agenda van de festiviteiten op Sicilië

Het hele jaar door zijn er festiviteiten op Sicilië. Leuk om te bezoeken zijn de zogenaamde sagre. Dit zijn dorpsfeesten die meestal in het teken staan van een typisch lokaal product, zoals de cannolo (zoete Siciliaanse lekkernij), de olijfolie, ricotta (een soort kaas), de truffel, enz. Tijdens deze sagre is er volop gelegenheid deze producten te proeven. De feesten worden vaak opgeluisterd met Siciliaanse volksmuziek en dans. We hebben hieronder per maand aangegeven welke feesten je o.a. kunt verwachten.

Wil je direct de festiviteiten in een bepaalde maand zien, klik dan op een van de volgende links:

januarifebruarimaartaprilmeijunijuliaugustusseptemberoktobernovemberdecember

 

Carnaval op Sicilië

januari

Sagra della sfincia di priescia – Montelepre
Dorpsfeest in het teken van een typische dolce (zoete lekkernij), de sfincia. Omdat de bereidingstijd korter is dan die van veel andere dolci die ook worden gefrituurd, heeft de sfincia de toevoeging “di priescia” gekregen, wat letterlijk “haast” betekent. Tijdens dit feest kun je gratis de met poedersuiker en kaneel bestrooide sfincia proeven.

Sfincia di priescia uit Montelepre

februari

Carnevale – alle regio’s
In februari of maart wordt er overal volop carnaval gevierd. Het carnavalsfeest in Sciacca is het bekendste en het grootste in de regio en trekt 200.000 bezoekers per jaar. Er zijn diverse optochten met bont versierde en door fanfares begeleide carnavalswagens en je kunt er genieten van toneel, dans en (live) muziek.

Sagra del mandorlo in fiore – Agrigento
Sagra vernoemd naar de amandelbomen die in deze periode in bloei staan. Het feest, waar je typische producten en gerechten kunt proeven, wordt opgeluisterd door muziek en dans van nationale en internationale folkloristische groepen.

Sagra del mandorlo in fiore in Agrigento

maart

Festa di San Giuseppe – alle regio’s
Elk jaar op 19 maart wordt San Giuseppe gevierd. Voor dit feest dat ongeveer een week duurt, worden overal altaren gebouwd, die vervolgens worden versierd met figuren van brooddeeg. In het plaatsje Salemi vind je de meest indrukwekkende creaties. Ook kun je hier zien hoe de vaak Bijbelse symbolen en bloemen van brooddeeg worden vervaardigd.

Paasfeest – alle regio’s
Tijdens Pasen (in maart of april) vinden in veel plaatsen op Sicilië paasprocessies plaats. In Trapani en Erice worden diverse sculpturen die de lijdensweg van Jezus uitbeelden, door de straten van de stad gedragen. In Montelepre, vlakbij Balestrate, worden op Goede Vrijdag door meer dan 400 figuranten naast de kruisgang diverse belangrijke gebeurtenissen uit de Bijbel uitgebeeld. De processie in dit bergdorpje is een van de grootste in de omgeving.

Carnevale – alle regio’s
Zie februari.

Een altare di San Giuseppe

april

Cannoli and friends – Piana degli Albanesi
Feest in het teken van de wereldberoemde cannolo met muziek, (eet)wedstrijden en natuurlijk veel proeverijen. Zie cannolo.

Settimana della Musica – San Vito Lo Capo
Week in het teken van de muziek. Je kunt genieten van diverse muziekstijlen, zoals jazz, blues en folk en er zijn optredens van fanfares en theatergroepen.

Paasfeest – alle regio’s
Zie maart.

Een van de vele Paasvieringen op Sicilië

mei

Sagra della cassatella – Castelvetrano
Dorpsfeest in het teken van de cassatella met traditionele muziek, proeverijen van typische producten, markt met oude ambachten, optochten met rijkelijk versierde Siciliaanse karren en straatartiesten.

Festa del Santissimo Crocifisso – Monreale
Feest ter ere van de beschermheilige van Monreale met o.a. traditionele muziek, optredens van fanfares, paardenrennen en vendelzwaaiers. Op de derde en laatste dag van het feest wordt een beeld van de Santissimo Crocifisso door de stad gedragen.

Corteo storico di Santa Rita – Castelvetrano
Historische optocht door de straten van Castelvetrano met medewerking van diverse fanfares, vendelzwaaiers, straatartiesten en tientallen vrijwilligers, allen gekleed in middeleeuwse kledij. Het feest wordt afgesloten met een theatervoorstelling.

Festival internazionale degli aquiloni – San Vito lo Capo
Vliegerfestival met deelnemers van over heel de wereld. Voordat de vliegers in San Vito lo Capo te bewonderen zijn, zijn ze gedurende twee weken op tournee op Sicilië en doen ze ook Castellammare del Golfo aan.

Rassegna gastronomica Siciliamo – Marsala
Siciliamo, ofwel “amo Sicilia” (ik houd van Sicilië), is een feest in het teken van de Siciliaanse keuken met veel proeverijen van typische gerechten en producten.

Corteo storico di Santa Rita in Castelvetrano

juni

Festa di Gesu Nazareno – San Giovanni Gemini
Feest ter ere van Jezus van Nazareth met als hoogtepunt de twee optochten van de Carro Trionfale, een 21 meter hoge en rijkelijk versierde en verlichte kar, die door twee stieren en tientallen gelovigen door de straten van het dorpje wordt voortgetrokken. De carro biedt plaats aan een fanfare, die de beide optochten, La Scinnuta op zaterdag en L’Acchianata op zondag, van muziek voorzien.

Festa della Madonna Maria SS. dei Miracoli – Alcamo
Feest ter ere van de beschermheilige van Alcamo met een historische optocht, live muziek, dansvoorstellingen, straatartiesten en sportieve evenementen.

Sagra della Cassatella – Buseto Palizzolo
Dorpsfeest in het teken van een typisch Siciliaanse lekkernij, de cassatella.

Inycon – Menfi
Het oudste wijnfestival van Sicilië met uiteraard veel wijnproeverijen, maar ook met cabaret en live muziek.

Festa si San Pietro e del mare – Balestrate
Dorpsfeest met processies, een sagra in het teken van de vis, concerten, cabaret en afsluitend vuurwerk.

De spectaculaire afsluiting van Inycon in Menfi

juli

Stragusto – Trapani
Festival in het teken van streetfood. Hier kun je de heerlijkste, vaak typisch Siciliaanse, gerechten proeven, zoals pani ca’ meusa, panelle, sfincione, couscous, enz. (Zie Siciliaanse keuken) Het festival wordt opgeluisterd door optredens van straatartiesten en muzikanten.

Rosso aglio, bianco sale – Paceco
Bij het zoutmuseum van Nubia (vlakbij Paceco) vindt jaarlijks het festival “Rosso aglio, bianco sale” (vert. “Rode knoflook, wit zout”) plaats. De rode knoflook is sterker van smaak dan de witte variant en wordt voornamelijk in het gebied rond Paceco verbouwd. Er zijn diverse proeverijen en je kunt zien hoe het zeezout uit de zoutpannen wordt geschept.

Soul’s Food Nights – Agrigento
Evenement waar je kunt genieten van blues-, soul- en gospelmuziek en de beste Siciliaanse wijnen en gerechten. De optredens vinden plaats in de Valle dei templi met op de achtergrond de sfeervol verlichte Tempio della Concordia e di Giunone.

Festa di Sant’Anna – Castelbuono
Feest ter ere van de beschermheilige van Castelbuono met een historische optocht, vendelzwaaiers en een processie waarbij een beeld van de heilige Anna door de straten van het plaatsje wordt gedragen.

Streetfood festival Stragusto in Trapani

augustus

Sagra della busiata – Salemi
Dorpsfeest in het teken van de busiata, een typische pastasoort vernoemd naar de busa (breinaald), die de huisvrouwen vroeger gebruikten om de pasta de specifieke vorm te geven. Elk jaar wordt er tijdens deze sagra meer dan 600 kilo pasta bereid. Naast de verse busiata kun je er genieten van diverse lokale wijnen.

Festa del Santissimo Salvatore – Cefalù
Katholiek feest ter ere van de heilige Salvatore, met een processie en een wedstrijd (an)tinna a mari, waarbij deelnemers op een ingezeepte mast moeten lopen en een vlag van het eind moeten halen. Het feest wordt afgesloten met vuurwerk.

Festa della bandiera – Caccamo
Feest met een middeleeuws karakter met o.a. vendelzwaaiers uit heel Sicilië, figuranten in middeleeuwse kledij, boogschutters, ridder- spelen en zwaardgevechten. Verder kun je er lokale producten en gerechten proeven.

Sagra ra pasta a taianu – Cefalù
Sagra in het teken van een typisch lokaal gerecht, de pasta a taianu, dat stamt uit de tijd van de Arabieren. De naam taianu is dan ook afgeleid van een Arabisch woord, taio, dat het soort klei aanduidt, waarmee de terracotta potten werden vervaardigd, waarin de pasta werd gekookt.

Degustando la busiata con la spincia – Custonaci
Sagra in het teken van de busiate (zie Sagra della busiata – Salemi), met proeverijen van typisch lokale producten.

Festival internazionale di arti piriche – Selinunte
Groots vuurwerkspektakel in het kustplaatsje Selinunte.

Rievocazione storica Nostra Principalissima Patrona – Castellammare del Golfo
Dorpsfeest ter ere van de beschermheilige van Castellammare del Golfo, die in 1718 tijdens een slag tussen de Engelsen en de Spanjaarden afdaalde van de berg Monte delle Scale en de Engelsen verjoeg. De betreffende slag wordt tijdens de rievocazione door tientallen figuranten nagespeeld.

Soul’s Food Nights – Agrigento
Zie juli.

Cefalù, waar in augustus de Sagra ra pasta a taianu en Festa del Santissimo Salvatore wordt gehouden

september

Plas (per le antiche scale) – Castellammare del Golfo
Festival in het oude centrum van Castellammare del Golfo met straatartiesten, cabaret, live muziek en tentoonstellingen.

Settimana culturale Normanna (Nel segno di Guglielmo, Nel segno del gusto) – Monreale
Feest ter ere van een van de vroegere koningen van Sicilië met diverse proeverijen en als afsluiting een historische optocht.

Couscousfest – San Vito lo Capo
Van alle festiviteiten op Sicilië is het couscousfest in San Vito lo Capo misschien wel het bekendste. Geniet er van couscous uit diverse landen en van lokale producten, zoals wijnen, kaas, olijfolie, salami, honing, enz. Op het grote plein is elke avond live muziek.

Sherbeth festival – Cefalù
Festival voor de ijsliefhebbers: drie dagen lang staat Cefalù in het teken van versgemaakt ijs en kun je er het ijs van 30 gelaterie uit binnen- en buitenland proeven.

Tempu ri capuna – San Vito lo Capo
Feest in het teken van de vis (in het bijzonder de capone) en de visvangst. Tijdens de Tempu ri capuna kun je de heerlijkste visgerechten proeven.

Couscousfest in San Vito lo Capo

oktober

Sagra Castelbuono e i funghi – Castelbuono
Tijdens dit dorpsfeest kun je diverse typische gerechten met paddenstoelen en lokale zoete lekkernijen proeven en kun je onder leiding van een gids het Parco delle Madonie bezoeken.

Sagra Castelbuono e i funghi in Castelbuono

november

Mostra mercato dei prodotti artigianali e dell’olio nuovo – Altofonte
Proeverijen van lokale producten en in het bijzonder de buccellati (zoete lekkernij) en de olijfolie. Het feest wordt opgeluisterd met traditionele dans en muziek.

Sagra della Muffuletta – Poggioreale
Sagra met proeverijen van olijven (Nocellara del Belice) en olijfolie en van lokale gerechten waarin deze producten zijn verwerkt. De muffuletta, waarnaar de sagra is vernoemd, is een typisch, zacht, rond brood, dat met olijfolie wordt geserveerd.

Festival di Morgana – Palermo
Festival in het teken van de Siciliaanse marionetten, de zogeheten puppi. In het Museo Internazionale delle Marionette A. Pasqualino worden bijzondere puppi tentoongesteld en zullen er door poppenspelers uit diverse landen voorstellingen worden opgevoerd.

Festival di Morgana in Palermo

december

Kerstfeest – alle regio’s
In de Kerstperiode zijn alle dorpjes en steden vrolijk verlicht en zijn er tientallen presepi viventi (levende Kerststallen). Meestal maken deze presepi deel uit van een Kerstmarkt met veel figuranten, waar je oude ambachten kunt zien en Siciliaanse producten kunt proeven.

Festa Maria SS. Immacolata – Montelepre
Feest ter ere van de heilige Maria met een processie op 7 december en aansluitend de Sagra della vastedda. De vastedda is een soort focaccia dat wordt geserveerd met olijfolie van het seizoen.

Festa Immacolata concezione – Calatafimi
Feest ter ere van de heilige Maria, dat La Mmaculatedda wordt genoemd. Het feest begint op 7 december met een uitgebreid feestmaal, de Tavulidda, en duurt tot aan de zonsopgang op 8 december. Om 04:00 uur in de ochtend vindt een bijzondere processie plaats: een beeld van Maria wordt door het dorp gedragen, terwijl de weg door de gelovigen met fakkels van gedroogd gras wordt verlicht.

Sagra della vastedda – Torretta
Dorpsfeest in het teken van de vastedda, een soort focaccia zonder gist, dat in Torretta wordt geserveerd met olijfolie, peper, zout, sardientjes en ricotta.

Sagra della Testa di Turco – Castelbuono
Sagra in het teken van de Testa di Turco, een zoete lekkernij, die volgens de overlevering voor het eerst werd gemaakt na de overwinning van de Noormannen op de Arabieren. Naast de Testa di Turco kun je nog andere typische producten proeven en kun je genieten van traditionele volksmuziek.

Sagra del buccellato – Caccamo
Dorpsfeest met proeverijen van de zoete lekkernij de buccellato en andere typische producten en rondleidingen in het kasteel door gidsen in middeleeuwse kledij.

Het Teatro Massimo in Palermo in kerstsfeer
Chat met ons