Bezienswaardigheden op de kaart

De bezienswaardigheden op de kaart

Op de pagina met bezoektips vind je een overzicht van de diverse bezienswaardigheden en gezellige plaatsjes in onze regio. Op deze pagina staan alle bezienswaardigheden, natuurparken en gezellige plaatsjes die je vanuit onze vakantieaccommodaties kunt bezoeken op de kaart van Sicilië.

De bezienswaardigheden op de kaart

Op de pagina met bezoektips vind je een overzicht van de diverse bezienswaardigheden en gezellige plaatsjes in onze regio. Op deze pagina staan alle bezienswaardigheden, natuurparken en gezellige plaatsjes die je vanuit onze vakantieaccommodaties kunt bezoeken op de kaart van Sicilië.

R

Klik voor meer informatie

Klik op de rode aanwijzers op de kaart voor een korte uitleg en links naar aanvullende informatie en foto’s.

TIP: Klik op het Full screen icoontje in de rechterbovenhoek van de kaart om deze op het volledige scherm te bekijken. Dit is in het bijzonder aan te raden wanneer je onze website op een smartphone bekijkt.

Links opsiciliecard:

Bij sommige links word je doorgestuurd naar de website van onze opsiciliecard (dit staat dan aangegeven). Om alle informatie op die website te kunnen lezen, moet je zijn ingelogd. Je krijgt een login door een card aan te schaffen. Gasten van opSicilie krijgen van ons een gratis opsiciliecard.

De kathedraal van Palermo

Castellammare del Golfo

Castellammare del Golfo was lang geleden de Griekse haven voor Segesta en Erice, maar werd een vesting tijdens de Arabische overheersing. Het plaatsje heeft een gezellige haven met diverse restaurants en barretjes. Je kunt in de haven een boot huren om het golfgebied te verkennen.

Castellammare del Golfo

Scopello

In Scopello vind je een mooie baglio uit de 16de eeuw met keramiekboetiekjes, een bar en een restaurant in de schaduw van een grote eucalyptus.

Lees meer of bekijk Een bezoek aan Scopello en natuurreservaat Lo Zingaro op onze blog.

Scopello

Solunto

Solunto is niet een van de bekendste bezienswaardigheden op Sicilië, maar is zeker een bezoek waard. Deze door de Feniciërs gestichte plaats, is gelegen op een rots die boven het water uitsteekt. Je hebt er dan ook een prachtig uitzicht over zee!

Lees meer

Solunto

Montelepre

Montelepre werd in de jaren na de Tweede Wereldoorlog bekend als thuisbasis van de bandiet Salvatore Giuliano, die streed voor een onafhankelijk Sicilië. In de Middeleeuwse toren zijn foto’s uit de periode van Giuliano tentoongesteld. Je hebt er eveneens een fantastisch uitzicht. Van de diverse routes naar Montelepre is die via de kustweg van Castellammare del Golfo naar Terrasini absoluut de mooiste.

Lees meer

Montelepre

Cefalù

Cefalù is een prachtige kustplaats aan de oostkant van Palermo. De in de 12e eeuw gebouwde Normandische kathedraal zie je al van verre op de steile helling liggen. Het plaatsje heeft met de smalle straatjes een middeleeuws karakter. Dit wordt versterkt door de bijzondere Porta Marina, de enige overgebleven originele toegangspoort van Cefalù, met een schitterende doorkijk naar zee en de middeleeuwse wasplaats waar de vrouwen van het dorp tot voor kort nog hun was kwamen doen.

Lees meer

Cefalu

Caccamo

Het plaatsje Caccamo telt voor het aantal inwoners, ca. 8500 personen, opvallend veel kerken: 46! Ook vind je er een van de mooiste kastelen van Sicilië: het Normandische kasteel van Caccamo. Dit bevindt zich op een grote rots en biedt een prachtig uitzicht over de vallei.

Lees meer

Caccamo

Agrigento

Agrigento werd door de Grieken gesticht en droeg de naam Akragas. Helaas werd de prachtige stad grotendeels verwoest door de Carthagers onder leiding van Hannibal Mago. Er zijn echter nog diverse tempels bewaard gebleven in de beroemde Valle dei templi.

Lees meer over Agrigento.

Agrigento

Monreale

Het plaatsje Monreale, gelegen boven de stad Palermo heeft een gezellig centrum mey diverse barretjes en restaurantjes, maar is met name bekend om de schitterende kathedraal die in opdracht van Willem II werd gebouwd. De duomo di Monreale is de perfecte synthese tussen Byzantijnse, Normandische en Arabische architectuur. De kathedraal is van binnen nog veel indrukwekkender: het duurde bijvoorbeeld 15 jaar voordat de mozaïekcyclus klaar was. Het resultaat is er dan ook naar!

Lees meer over Monreale op onze blog.

Monreale

Regionaal museum van Terrasini

De Museo regionale van Terrasini is verdeeld in drie secties: etnografie, natuur en archeologie. Je vindt er de etnografische collectie van Salvatore Ventimiglia en belangrijke collecties zoals de Sommariva ornithologische collectie en de uitgebreide Orlando verzameling van vogelsoorten, variërend van kraaien, nachtvogels, ooievaars tot roofvogels en soorten die bijna zijn uitgestorven of als zeldzaam worden beschouwd, zoals de vale gier, de Golden Eagle en de Auerhoen.

Lees meer (website opsiciliecard)

Regionaal museum van Terrasini

Castellaccio di Monreale

Ongeveer 5 kilometer ten noorden van Monreale op het einde van de steile, kronkelende Via San Martino vind je het Castellaccio ( letterlijk ” Lelijk kasteel”), boven op de Monte Caputo, op meer dan zevenhonderd meter boven de zeespiegel. Het kasteel is een twaalfde-eeuws fort dat door de Noormannen werd gebouwd.

Lees meer over de Castellaccio di Monreale. (website opsiciliecard)

Castellaccio di Monreale

Museo del Motorismo Siciliano e della Targa Florio

Het Siciliaanse motorsport en Targa Florio museum is gewijd aan de mythische Targa Florio rally. De Targa Florio werd in 1904 voor het eerst georganiseerd door Vincenzo Florio, aan wie de grote autobedrijven in de wereld hun grootheid danken.

Lees meer. (website opsiciliecard)

Museo del Motorismo Siciliano e della Targa Florio

Natuurreservaat Monte Cofano

Monte Cofano is een bergachtige kalksteen kaap, met een karakteristieke driehoekige vorm met een hoogte van 659 meter. Het is gelegen aan de kust van de provincie Trapani, tussen San Vito Lo Capo en Bonagia.

Lees meer over het natuurreservaat Monte Cofano. (website opsiciliecard)

Natuurreservaat Monte Cofano

Natuurreservaat Bosco della Ficuzza

Het Ficuzza natuurreservaat was oorspronkelijk een jachtgebied voor Ferdinand I van het Koninkrijk der Beide Siciliën. Het heeft een rijke verscheidenheid aan planten en dieren en wordt doorkruist door divers snelstromende rivieren die in delen van het reservaat typische kleine waterkommen en draaikolken (Gorghi) vormen, die cruciaal zijn voor het evenwicht van het ecosysteem.

Lees meer over het natuurreservaat Bosco della Ficuzza. (website opsiciliecard)

Natuurreservaat Bosco della Ficuzza

Het kasteel van Cefala Diana

Het kasteel van Cefalà Diana werd gebouwd in het midden van de 14e eeuw. Gelegen op de top van een 657 meter hoge klif domineerde het de bovenste vallei van de Milicia rivier en kon men een oude route naar Palermo controleren.

Lees meer. (website opsiciliecard)

Het kasteel van Cefala Diana

De zoutpannen tussen Trapani en Marsala

De saline zijn zoutpannen waar zout wordt gewonnen door middel van verdamping van het zeewater. Het gebied wordt gekenmerkt door de typische Spaanse molens, waarvan één een zoutmuseum herbergt. Vlakbij het zoutmuseum bevindt zich een klein barretje waar je behalve van een drankje ook van een prachtige zonsondergang kunt genieten. Door deze frisse wind kun je dit uitstapje in het bijzonder op de warmere dagen maken, zodat je heerlijk kun uitwaaien!

Lees meer

Saline

Marsala

Marsala staat bekend om de heerlijkste wijnen. Het oude centrum van de kustplaats werd in de Tweede Wereldoorlog voor een groot deel verwoest. De naam komt van het Arabische Mars-el-Allah, dat haven van God betekent. De haven van Marsala speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van de stad, omdat Garibaldi er met zijn 1000 man in 1860 aan land kwam om Sicilië te veroveren.

Lees meer

Marsala

Erice

Boven op de Monte Erice, op 750 meter boven zeeniveau, ligt het pittoreske Erice met zijn vele Middeleeuwse kerken en diverse kastelen.

Lees hier meer over Erice en bekijk Bezoek aan Erice en deze dagtriptip op onze blog.

Erice

Het eiland Mozia (Mothia)

Het natuurreservaat Lo Stagnone, gelegen tussen Marsala en Trapani, bevat een mini-archipel, met in het midden het kleine eiland Mozia (Mothia / Isola di San Pantaleo). Het eiland behoort tot de Whitaker Foundation, dat garandeert dat de archeologische site strikt wordt beschermd en open blijft voor het publiek. Het eiland is bereikbaar per boot.

Lees hier meer over Mozia. (website opsiciliecard)

Mozia

Torre Ventimiglia

Op de top van de Monte Bonifato, de berg bij Alcamo, staat de majestueuze, 20 meter hoge toren van het gelijknamige kasteel. De toren, genaamd Torre Ventimiglia, werd gebouwd van stenen, gehouwen uit de rots waarop het kasteel zich bevindt. Vanaf de locatie van het kasteel heb je een prachtig 360° uitzicht op de omgeving.

Lees hier meer over de Torre Ventimiglia. (website opsiciliecard)

Torre Ventimiglia

Archeologisch gebied van Monte Jato

Drie kilometer buiten het dorp San Giuseppe Jato vind je de archeologische zone van Monte Jato met de overblijfselen van het oude “Ietas”. De Tempel van Aphrodite werd gebouwd rond 550 voor Christus en het is een van de oudste openbare werken in de stad.

Lees hier meer over het archeologisch gebied van Monte Jato. (website opsiciliecard)

Monte Jato

Het meer van Piana degli Albanesi

De Lago di Piana degli Albanesi is een kunstmatig aangelegd meer, gecreëerd door een dam in de Belice rivier en omringd door een kleine bergketen, bestaande uit de Maganoce, Kumeta en Pizzuta bergen. Het gebied is bedekt met een groene en bloemrijke mantel en een paar bossen. Tegenwoordig wordt het meer en de omgeving beheerd door WWF Italië.

Lees hier meer over Lago di Piana degli Albanesi. (website opsiciliecard)

Lago di Piana degli Albanesi

Natuurreservaat Serre della Pizzuta

Serre della Pizzuta is een bergketen die loopt van de top van Maja e Pelavet (1279 m) naar Portella del Pozzillo. De bergen bestaan ​​voornamelijk uit Dolomietrotsen (calciumcarbonaat en magnesium hydraat) met diverse karstgrotten, zoals de Grotta dello Zubbione en Grotta del GarroneEen van de grotten herbergt ook twee zeldzame varens: de Phyllitiss colopendrium en de Scolopendriae mionitide (Phyllitis sagittata).

Lees meer over Natuurreservaat Serre della Pizzuta. (website opsiciliecard) Op deze pdf vind je o.a. een kaart van het natuurreservaat.

Serre della Pizzuta

Natuurreservaat Bosco d'Alcamo

Op de Monte Bonifato, de berg bij Alcamo, vind je op ca. 700 meter boven zeeniveau het natuurreservaat Bosco d’Alcamo. Je kunt in dit bos mooie wandelingen maken en genieten van het uitzicht. In de zomer is er een avonturenpark waar je onder begeleiding een heel parcours door het bos kunt afleggen (geschikt voor kinderen vanaf ca. 7 jaar).

Lees hier meer over de Torre Ventimiglia. (website opsiciliecard)

Bosco di Alcamo

Het kasteel van Salemi

Het kasteel van Salemi (castello di Salemi) is één van de best bewaarde kastelen op Sicilië. Het Normandische kasteel domineert het plaatsje en is gevestigd aan het Alcea plein.

Lees hier meer over Salemi. Klik hier voor meer informatie over het kasteel. (website opsiciliecard)

Salemi

Castello La Grua Talamanca

Het Castello La Grua Talamanca Di Carini werd in de 11e eeuw in een Arabisch-Normandische stijl gebouwd en is nog in opmerkelijk conditie. Het kasteel is misschien wel het meest bekend om de “crime passionel” die er plaatsvond in 1563…

Lees hier meer over Salemi. Klik hier voor meer informatie over het kasteel. (website opsiciliecard)

Castello La Grua Talamanca

Sacrario di Pianto Romano

De sacrario di Pianto Romano is een monument van 1892. Op 15 mei 1860 vond een grote veldslag plaats tussen Garibaldi en zijn mille (verzetsleger) en de Bourbons. De slag, die ruim vier uur duurde en door Garibaldi werd gewonnen, was beslissend voor de organisatie van Sicilië en de eenwording van Italië.

Lees hier meer over de Sacrario di Pianto Romano. (website opsiciliecard)

Pianto Romano

Calatafimi

Calatafimi werd in de Arabische tijd gesticht. De Arabieren noemden de plaats Kalat-al-Fimi, dat “kasteel van Eufemius” betekent. Je vindt hier veel kerken, waarvan de San Silvestro Papa en de Chiesa del Santissimo Crocifisso zeker een bezoek waard zijn. Bovenop de heuvel waarop Calatafimi werd gebouwd, vind je de ruïnes van het middeleeuwse kasteel. Hier heb je een mooi uitzicht over de vallei en kun je de tempel van Segesta zien.

Lees hier meer over het plaatsje Calatafimi.

Calatafimi

Archeologisch gebied Cave di Cusa

Ongeveer 10 km ten westen van Selinunte vind je een van de grote geheime, archeologische wonderen van de Middellandse Zee: de Cave di Cusa (steengroeve)

Lees hier meer over de Cave di Cusa. (website opsiciliecard)

Cave di Cusa

Segesta

In Segesta vind je een Dorische tempel en een theater dat dateert uit de 3e eeuw voor Christus. Het zijn de enige overblijfselen van de door de Elymiërs gestichte stad.

Lees hier meer over Segesta, of bekijk de dagtriptip op onze blog.

Segesta

Selinunte

Selinunte, of Selinous in de tijd van de Grieken, is bij veel toeristen niet zo bekend als bijvoorbeeld Agrigento, maar is het grootste archeologische park van Europa! Selinunte was ooit een stad van betekenis, maar werd uiteindelijk door aanvallen van de Carthagers gereduceerd tot een plaats van weinig belang. Door de diverse opgravingen is Selinunte echter weer heel belangrijk geworden.

Lees hier meer over Selinunte..

Selinunte

Trapani

Trapani is een havenstad met een gezellig, historisch centrum en een mooie haven. Vanuit deze haven kun je met de boot naar de Egadische eilanden.

Bekijk de dagtriptip op onze blog.

Trapani

Natuurreservaat Lo Zingaro

Riserva naturale dello Zingaro was het eerste gebied op Sicilië dat als natuurreservaat werd aangemerkt en is ruim 1700 hectare groot. In Lo Zingaro staan 650 soorten planten, bloemen en bomen, waarvan enkele zeer zeldzaam zijn en/of uitsluitend op Sicilië voorkomen, zoals de Allium lehmmani, de Iris pseudopumila en de Thymus spinulosus.

Lees meer over natuurreservaat Lo Zingaro op onze blog.

Zingaro

Palermo

De hoofdstad van de regio Sicilië is rijk aan kunst en cultuur. Het is onmogelijk om in één dag alle bezienswaardigheden te bezoeken, dus het is aan te raden om vooraf te bepalen wat je wilt bekijken. Onze fototour door Palermo kan je hierbij helpen:

Fototour Palermo pagina 1
Fototour Palermo pagina 2
Fototour Palermo pagina 3
Fototour Palermo pagina 4

Palermo

De Ruderi di Gibellina en de Cretto di Burri

Het op een helling gelegen plaatsje Gibellina werd in 1968, toen een zware aardbeving de Valle del Belice trof, volledig verwoest. Na de ramp stonden van het plaatsje letterlijk nog slechts enkele muren overeind. De kunstenaar Alberto Burri heeft van de overblijfselen van Gibellina een groot kunstwerk gemaakt, de Cretto di Burri.

Kijk op onze blog voor meer foto’s van Gibellina

Gibellina

Gibellina nuova

Nadat het plaatsje Gibellina in 1968 door een zware aardbeving werd verwoest, besloot men het plaatsje 18 kilometer verderop, op een vlakker stuk grond te herbouwen. Dit nieuwe Gibellina, dat de naam Gibellina nuova kreeg, is een lust voor het oog: door de vele kunstwerken en bijzondere gebouwen lijkt Gibellina wel één groot openluchtmuseum.

Kijk op onze blog voor meer foto’s van Gibellina nuova

Gibellina nuova

Ruderi di Poggioreale

Vier plaatsen in de Valle del Belice werden in 1968 volledig verwoest door een aardbeving en nog eens tien andere plaatsen liepen ernstige schade op. Gibellina en Poggioreale waren de zwaarst getroffen plaatsjes. Poggioreale werd na de aardbeving aan zijn lot overgelaten en veranderde in een spookstadje.

Kijk op onze blog voor meer foto’s van Poggioreale

Poggioreale

Chat met ons